Приветствую!

Привет! Меня зовут Оля Фесенко, вы зашли на мой блог Wordsmith blogger, который большей частью посвящён всем вещам, которые меня интересуют. Здесь представлены мои материалы, а также различная информация, которая имеет какое-то отношение к ним.

вторник, 3 апреля 2012 г.

Твори


Публікую твори, які пишу для тренування на ЗНО з української мови та літерутари.Звісно, дещо узяте з Інету і перероблене.

Традиції і звичаї – важливий складник народної педагогіки    
         Наш народ має багату культуру, величезний скарб якої складається з цінностей, надбаних багатьма поколіннями.  Я твердо переконана, що більшість народних традиції та звичаїв несуть у собі невичерпне джерело  життєвої  мудрості  та настанов щодо способу життя, а також є найважливішим дороговказом у нашому житті.  
      
По-перше, лише та людина, що вихована на засадах доброти, порядності й совісті, здатна не лише бути у пошані і поважати інших, але й гідно протистояти  життєвим труднощам, оптимістично дивитися на довколишній світ, допомагати оточуючим. Чудовим прикладом щодо цього аргументу, на мою думку, будуть герої п’єси І. Нечуй-Левицького «Наталка –Полтавка».  У творі відображено життя і побут українського селянства, особливості його моралі, психології, інтересів. В образі головної героїні втілені кращі риси українського народу, його духовне багатство: Наталка кохає Петра, простого сільського хлопця, і її почуття, високе, чисте, збігається з народними уявленнями про справжню любов. Дівчина глибоко шанує і поважає свою матір. Наталка рішуча, щира, мужня, вона відверто заявляє про своє небажання пов'язати долю з нелюбом, вона «і на краю пропасті не тільки не здригнулась, но і другого піддержує».
          По-друге, високоморальних людей неабияк цінують та поважають у сучасному суспільстві, адже саме вони подають гарний приклад та формують уявлення оточуючих про життя за честю і совістю. Прикладом може слугувати діяльність братів Кличко, які є не лише чудовими професійними боксерами, але й беруть активну участь у громадському житті нашої країни – займаються благодійністю для того, щоб підтримати, наприклад хворих дітей, і це значить, що вони небайдужі до ближнього, готові у будь який час прийти на допомогу.     

     Отже, саме дотримання  законів української національної моралі, виховання на традиціях і звичаях дає можливість прожити життя гідно, будучи незламною та стійкою до усіх випробувань, в той же час не втрачаючи повагу та любов до ближнього.



 Кожній людині слід виховувати характер    протягом всього життя

  На мою думку, кожній людині слід виховувати свій характер протягом усього життя. Звісно, усі народжуються з певною генетичною схильністю до того чи іншого типу характеру, однак важливішу роль у формуванні особистості відіграє, по-перше, правильне, свідоме виховання з боку батьків, засноване на найкращих народних традиціях та звичаях, біблійній моралі, а також приділення належної уваги розвиткові характеру дитини та його позитивних рис, таких як відповідальність, доброта, щирість, здатність до розуміння та співчуття.
          Доречним прикладом з літератури щодо цього аргументу можна вважати сім’ю Сірків з роману І. Багряного «Тигролови», у якому якнайкраще показано шанобливість до українських звичаїв та традицій, яким слідувала уся родина Сірків навіть у страшенно важких умовах. Далеко від рідної землі вони жили за законами національної етики, високо цінуючи християнські заповіді, якими керувалися ще їх предки. Між батьками й дітьми існувала повна гармонія у взаєминах і поглядах на життя, адже у Сірків панував культ любові та поваги до ближнього.
      По-друге, безсумнівно, не менш важливе значення має у формуванні характеру і самовиховання. Кожна людина може обирати для себе свій шлях, і наполегливо йти їм, і згідно з ним розвивати якості, які вона вважає необхідними.
      Наведу приклад із власного життя. Я вважаю свого батька успішною людиною, яка досягла бажаного власними силами, не вдаючись до будь-чиєї допомоги. А все це через те, що маючи гарні задатки у характері та дбайливе виховання батьків, він поставив собі мету і йшов до неї, долаючи перешкоди, – як зовнішні, так і внутрішні . Чудово знаючи, що йому потрібно бути впевненим у собі, акуратним, точним, дещо педантичним, мати силу волі та прагнення до самовдосконалення, батько старанно розвивав все це у собі, а потім вдало застосовував всі ці якості , і таким чином досягав вершин.
      Отже, кожна людина є господарем свого характеру та життя. І якщо виховувати характер з дитинства, викорінювати зайві, шкідливі риси та докладати зусиль для розвитку хороших, то можна досягти будь-якої мети.






5 комментариев: